12 sept. 2008

Munca de birou si durerile de spate

Aproape orice meserie am avea, succesul indeplinirii sarcinilor de serviciu depinde, in coplesitoare masura, de utilizarea computerului. Stam tintuiti cel putin opt ore pe zi pe scaunul de birou cu ochii pe schemele, graficele, cifrele, textele si contractele care dau un sens vietii noastre cel putin din punct de vedere financiar. Iar cand, spre sfarsitul zilei, ne ridicam de acolo, nu o facem decat pentru a ne indrepta grabiti, asezati aproape confortabil pe un scaun de masina mica, catre biroul de acasa unde ne asteapta alte cateva ore de navigat printre pixelii ecranului de calculator.

Sedentarismul ar putea sa devina proba olimpica, atat de multi experti in practicarea lui exista si dupa o zi intreaga de „stat“ ne simtim ochii injectati si avem dureri de spate specifice muncii de salahor. Partea si mai neplacuta e ca modul in care stai, tastezi si privesti la monitor îti influenteaza pe termen lung coloana fie ea cervicala sau dorsala. Obosind de prea mult stat pe scaun, te relaxezi „sprijinindu-te pe tine“ cifozand (arcuind) coloana dorsala si relaxand astfel muschii spatelui, iti plimbi ochii de la tastatura la monitor sau stai încordat ca un arc. Adunate, aceste ore petrecute în fata unui monitor pe parcursul unui an ar putea totaliza luni de zile de incremenit în pozitii vicioase.

Muschii paravertebrali (lungi, ai spatelui), nefolositi corespunzator, în timp îti diminueaza forta, iar spatele se blocheaza formand o cocoasa din ce în ce mai rigida, mai greu de mobilizat. Din cauza blocarii zonei dintre omoplati zona cervicala va fi fortata pentru a compensa lipsa de mobilitate. Astfel pot apareadureri la incheietura pumnului (sindrom de tunel carpian),  junghiuri cumplite intre omoplati, dureri occipitale, nevralgie de Arnold, dureri iradiate în umar sau chiar care coboara pe mana în jos, greutate la rotatia capului sau posibilitate de rotatie asimetrica, blocaje lombare, discopatii cervicale sau lombare, modificări ale curburilor normale ale coloanei vertebrale si lista e ingrijorator de lunga. Aceste dureri sunt trecatoare la început, dar mai apoi devin insistent de suparatoare. Atunci, ce-i de facut ca sa-i fie bine spatelui tau fara sa renunti, pentru ca oricum ti-ar fi imposibil, la mouse, e-mail sau messenger? Solutia este gimnastica, dar nu oricare, ci aceea recomandata de un kinetoterapeut care stie cum sa foloseasca exercitiul fizic ca medicament. Iar un centru de WELLNESS sau KINETOTERAPIE, unde o intreaga echipa de terapeuti poate avea grija de tine, va fi alegerea cea mai placuta si mai comoda.  Procedura de tratament folosita in astfel de cazuri este urmatoarea: prima sedinta consta intr-o scurta evaluare a gravitatii problemelor precum si in consiliere cu privire la prevenirea recidivelor, urmatoarele 2-3 sedinte sunt rezervate mobilizarii manuale a coloanei vertebrale. Ulterior, se va crea un program de gimnastica individualizat, care sa restabileasca functionalitatea intersegmentara precum si cresterea fortei si echilibrului muscular. Programul va putea fi modificat în functie de rezultate. El poate fi executat si acasa, dar pentru mai multa consecventa propun ca el sa fie dus pana la capat sub îndrumarea specialistilor.

În rest, nu uita sa faci cat mai des gimnastica, sa faci pauza7min  dupa fiecare 50 de minute de lucru la calculator, sa-ti cumperi pentru acasa sau sa soliciti, la job, un scaun ergonomic, sa tii ambele picioare pe podea sau pe bara de la birou si sa eviti pozitia picior peste picior sau alte poziții asimetrice, sa ai grija sa ai permanent ambele fese pe scaun si sa simti aceeași presiune in ele, să nu te sprijini doar pe un cot si sa inveti sa folosesti tastatura fără a te mai uita la taste. În mai putine cuvinte sa nu uiti, oricat de captivanta ti-ar fi munca, de starea de bine si de sanatatea corpului tau = AI GRIJA DE TINE !

Un comentariu:

  1. Bună Ziua
    Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
    Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
    Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
    Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea, să ne acorzi un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
    Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul radiowhisper_com sau un email radiowhisper_com@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
    Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

    RăspundețiȘtergere

Cititi deasemeni si