11 mar. 2012

ATITUDINEA DE ZI CU ZI

Dacă doar ar fi să ne gândim la principalele CAUZE FAVORIZANTE (dar nu neapărat determinante) pe scurt acestea ar fi:

Acest capitol este extrem de vast și cuprinde tot ce facem, ar trebui să facem și, bineînteles, ce omitem să facem zi de zi pentru a ne asigura o bună sănatate fizică și psihică. De cele mai multe ori acest capitol este foarte personal și diferit de la un individ la altul și de aceea este extrem de greu de generalizat.

O voi trata mai pe larg în mai multe articole ulterioare focalizate pe câte una din componentele ei.
Dacă ar fi să încerc să mă limitez doar la apariția, dezvoltarea și agravarea durerilor de coloană aș zice că un rol foarte important îl joacă:
  • POSTURA / poziția corpului pe scaun acasă sau la serviciu, în mașină, mijloc de transport în comun, motor sau bicicletă, în deplasare – mers pe jos, împins un cărucior, alergat, etc., la ridicarea și manipularea de greutăți sau chiar atunci cand stai în picioare și ai o discuție – postura poate fi definită grosso modo ca fiind poziția dată de suma contracțiilor simultane și coordonate a mușchilor pentru a susține corpul contra gravitației;
  • ECHILIBRUL, TONUSUL MUSCULAR și REZISTENȚA LA EFORT – sunt rezultanta activităților fizice CONSTANTE pe care le practici sau nu în fiecare zi, gradului în care dai informații creierului tău ca ai nevoie ca mușchii, oasele și articulațiile corpului tău  să fie funcționale. Cu cât aceste informații sunt mai inconstante cu atât corpul tau alege să nu mai „investească” energie și substanțe nutritive într-o regiune (mușchi, os, articulație) care nu și-a consumat nici ceea ce a fost alocat anterior…
  • IGNORAREA NEVOILOR PROPRIULUI CORP – lipsa de grijă față tine însuți – Ca orice „mașinărie”, corpul uman are nevoie de o bună întreținere a tuturor părților sale componente pentru o bună funcționare. Orice se strică înăuntrul acestei complicate arhitecturi va afecta, mai devreme sau mai târziu întregul, uneori de unde nu te aștepți. Ignorarea nevoilor propriului corp se face, deseori, fie prin lipsă, fie prin exces – lipsa unei alimentații corespunzătoare calitativ cantitave, lipsa de efort fizic calitativ și constant, lipsa de odihnă -  de somn, de relaxare fizică și psihică, excesul de alcool, tutun, cafea, băuturi carbogazoase, excesul de stres, de griji, excesul de muncă intelectuală sau fizică, etc. Se pot adăuga OBIȘNUINȚELE INADECVATE – statul picior peste picior -  mereu cu același picior deasupra, dormitul pe burtă cu capul pe pernă, mersul pe tocuri mari,  șchiopătatul (care poate rămâne după o recuperare incompletă pe o afecțiune a unui membru inferior), lucrat la laptop din pat sau pe fotolii joase, etc. care, practicate frecvent pot duce la apariția și accentuarea deviațiilor de coloană și dezvoltare de fenomene dureroase.  Toate acestea duc treptat la secarea organismului și intrarea lui „în regim de avarie”.
  • FORȚAREA PROPRIILOR LIMITE și IGNORAREA DURERILOR MICI până când corpul nu mai poate compensa ceea ce nu funcționează corespunzător! – se întâmplă frecvent să ne focalizăm către obiective cu mult mai grele decât corpul nostru/mintea le poate duce și le menținem mult prea mult timp active. În particular unul din sutele de posibile exemple ar fi – posturi menținute cu încordare și discomfort la început timp 8-10 ore pe zi/2-3 săptămâni pentru respectarea unui dead-line, care se transformă în poziții permanente de stat „aiurea” pentru ani de zile urmate de apariția de dureri compensatorii destul de departe de unde a fost discomfortul din primele zile – dar care au nevoie de terapie și…culmea, se încăpățânează să tot reapară acolo sau pe aproape, până e nevoie de concediu medical.

In CONCLUZIE – corpul încearcă  să se adapteaze permanent  la ce îl punem să facă în fiecare zi. Astfel îi transmiți de ce ai nevoie, cât de des ai nevoie și de ce nu mai ai nevoie…dacă ești activ musculatura, aparatul circulator și respirator se dezvoltă sau se menține în limite optime, ianactivitatea este un semnal că nu ai nevoie de oase dure, rezistență musculară elasticitate lendino-ligamentară și adaptare cardio-respiratorie la efort. Stai simetric pe scaun atunci coloana poate rămâne dreaptă, stai sprijinit într-un cot, ușor răsucit sau picior peste picior, e doar o chestiune de timp până când coloana să considere această formă ca fiind normală și să i se pară paradoxală poziția din timpul mersului sau somnului generând astfel tot felul de dureri.


Rolul kinetoterapeutului este de a vă conștientiza asupra atitudinilor posturale inadecvate de zi cu zi, de a vă ajuta să gasiți soluții de prevenire a agravării problemelor apărute ca urmare a acestor atitudini și cum pot fi tratate dezechilibrele deja existente. Pentru mai multe detalii nu ezitați să lasați un comentariu sau să îmi scrieți pe ktpclaudiu@yahoo.com

3 comentarii:

  1. De luat aminte, o sa ma ajute mult ce am citit aici, multe facndu-le eronat pana acum...

    RăspundețiȘtergere
  2. este 0.1 % din ceea ce este cu adevarat in spate, mai presus de atitudinea de zi cu zi si parerea despre sine.

    RăspundețiȘtergere

Cititi deasemeni si