19 mar. 2012

VREMEA ȘI EXPUNEREA INADECVATĂ A CORPULUI LA FRIG – METEOROSENSIBILITATEA


Presiunea atmosferică și vâscozitatea fluidelor.
Temperatura mediului ambiant, presiunea atmosferică starea de hidratare a organismului pot influența  vâscozitatea lichidelor din corpul nostru.
Creșterea presiunii atmosferice poate determina, la nivel articular, creșterea presiunii intraarticulare cu creșterea ariei de contact și scăderea calității lubrifierii = frecare în articulație.
Vâscozitatea lichidelor secretate de mucoase crește odată cu lipsa unei hidratări corespunzătoare a corpului, cu creșterea vâscozității sângelui (situație în care vasul nu își „permite” să mai piardă apă), cu vârsta, după deshidratare de diverse cauze sau cu scăderea temperaturii mediului ambiant – aceasta poate determina, de asemenea, apariția frecării:
a.       între suprafețele articulare (inexistente în alte condiții – frecare = (mai devreme sau mai târziu) artroză ce se manifestă inițial cu inflamații articulare recurente);
b.      între fasciile fibrelor musculare sau chiar între grupele musculare (care poate duce la „gripare”musculară – crampe, contracturi, fasciculații, diminuarea elasticității și elongabilității musculare. Neîncălzirea corespunzătoare a unei musculaturi ce urmează a fi folosită intens poate duce la diverse accidente culminând cu rupturi sau dezinserții musculare);
c.       între tendoane și tecile lor individuale (ce pot determina: tendinite – inflamația tendonului, entezite – inflamația inserției pe os a unui tendon sau ligament, aderențe tendon teacă, etc.).
Creșterea vâscozității lichidelor la nivel osos poate determina reducerea elasticității acestuia cu intensificarea durerilor mai ales la nivelul „cicatricilor” (locurilor unde osul a suferit fie o fractură, fisură fie are implantate șuruburi sau proteze)
Umiditatea din aer crescută asociată cu temperaturi scăzute forțează corpul la termoreglare. Aceasta se face prin
  • scăderea vascularizației periferice (ceea ce determină o lipsă de sângele cald, cu oxigen și substanțe nutritive la mușchii superficiali, tendoanele puternice – achilian, rotulian, biceps brahial,etc. și articulațiile care vin direct în contact cu pielea – genunchi, cot, zona cervicală)
  • contracții musculare mai puternice, mai intense decât în mod obișnuit și dacă se produc pe un fond de vâscozitate crescută a lichidelor ( deci cu frecare între structuri) pot declanșa durerile de natură reumatic – degenerative.

Modificările bruște de tipul creșterea presiunii atmosferice, scăderea temperaturii și creșterea umidității din aer precum și trecerile rapide și dese de la cald la rece fără o îmbrăcăminte corespunzător aleasă (toamna/iarna/primăvara) pot duce la o creșterea rapidă a vâscozității lichidelor din țesuturilor, scăderea elasticității și diminuarea circulației periferice cu apariția unei „colecții” de dureri – de regulă articulare dar putând fi și musculare, fasciale, tendilo-ligamentare, mai ales în zonele unde există fenomene degenerative sau inflamatorii preexistente = agravarea problemelor care deja există.  

De aceea, bolile reumatice - artrozele, discopatiile, spondilozele, etc. se agravează, chiar dacă nu facem nimic „interzis”, primăvara și toamna, în cazul în care nu avem grijă să ne îmbrăcăm corespunzător vremii de afară, dacă nu bem minim 2 litri de apă pe zi, dacă muncim o perioadă mai lungă în zone cu temperaturi joase sau dacă nu facem o bună încălzire prin mișcare a zonelor care vor fi expuse la frig înainte de a pleca de acasă, sau înainte de efort, antrenament chiar joacă uneori.

Aș vrea să amintesc aici de „moda” care a fost acum ceva timp în urmă „cu buricul gol” inclusiv iarna, care a creat o generație care va avea nevoie de recuperare cu mult mai devreme decât părinții lor doar din cauza expunerii regiunii lombare la frig și umezeală. Nu ar fi de mirare să vedem acei tineri peste 5-10 ani făcând recuperare pentru lombalgii sau dureri de coloană de natură artrozică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cititi deasemeni si