13 mar. 2012

MOȘTENIREA GENETICĂ VS. PREDISPOZIȚIILE GENETICE

Geneticienii au ajuns la concluzia că sunt foate puține bolile efectiv determinate genetic. Defapt, codul genetic predispune dar nu determină. Factorii de mediu și acțiunile individuale sunt cele care …determină manifestarea sau nu a unor secvențe genetice. Nu toate femeile care au gena cancerului de sân fac cancer de sân, iar dintre femeile care chiar fac cancer  nu au toate gena respectivă prezentă, la fel, cei care au HLA B27 prezent pot face spondilită anchilozantă dar sunt și persoane care nu au acest antigen prezent si totuși fac boală…și exemplele ar putea continua.

Totuși genetic „determinată” este îmbătrânirea (cât o mai fi?!).  O dată cu aceasta apare o degenerare a structurii, diferită de la un individ la altul, care poate atrage după sine o serie de probleme noi sau agravarea celor vechi. A uita care ne este vârsta este calea sigură spre suprasolicitara / forțarea structurii cu posibilitatea apariției și dezvoltării de dureri sau disfuncții -  a încerca să faci ceva la 50 de ani ceea ce putea fi făcut ușor la 20 fără să apară o durere pe undeva este un vis cu care nu mulți se pot lăuda; a o repeta însă destul de des este calea sigură spre boală.

În concluzie doar ce faci zi de zi poate DETERMINA ceea ce ești sau ești pe cale să devii. 


Rolul kinetoterapeutului ar fi, în acest caz, să vă facă conștient de modificările patologice ce au apărut sau pot apărea dacă aveți atitudini inadecvate sau manifestări nefericite ale unei moșteniri genetice, de a le descoperi originea problemelor din discuția cu dumneavoastră și de a da soluții de prevenire a agravării compensărilor apărute sau de contracarare a efectelor negative ale acestora. De regulă – la început este nevoie de terapie pentru reechilibrare și apoi de profilaxie pentru menținerea rezultatelor pe termen lung. Pentru mai multe detalii nu ezitați să lasați un comentariu sau să îmi scrieți pe ktpclaudiu@yahoo.com

Un comentariu:

  1. Ai mare dreptate, tin sa precizez ca si dereglarile hormonului inhibina b, foarte important in "viata" noastra si a descendentilor implicit, si el transcede, mostenire genetica.

    RăspundețiȘtergere

Cititi deasemeni si