Neurochirurgia este o ramură a chirurgiei care se ocupă de operaţiile pe creier şi alte intervenţii ale sistemului nervos central şi periferic ori a sistemul nervos de control autonom.
Medicul neurochirurg este chirurgul specializat în a diagnostica si efectua intervenţii chirurgicale cu scopul de a reda funcţionalitatea normală a sistemului nervos central şi periferic.
La neurochirurg se ajunge fie cu o trimitere de la medicul de familie, de la medicul neurolog, reumatolog, radiolog, de recuperare sau chiar de la kinetoterapeut, mai ales când se observă o fenomene neurologice permanente (durere, amorţeli, furnicături, senzaţie de arsură, etc.) precum şi o diminuare a funcţionalităţii unui segment sau regiuni a corpului relaţionată cu o afectare directă a sistemului nervos central sau periferic evidenţiată radiologic (RX, RMN, CT) iar tratamentul cel mai adecvat ar putea fi cel chirurgical sau minimal invaziv.
Diagnosticarea
- Pe baza discuţiilor cu pacientul, examenelor paraclinice, testărilor specifice şi experienţei medicului se pune diagnosticul de certitudine;
- Se evaluează gravitatea problemei şi în funcţie de aceasta se expune şi se discută diversele opţiuni terapeutice invazive, minimal invazive sau non invazive specifice fiecărei situaţii în parte.
Tratamentul chirurgical
- Dacă s-a ajuns la concluzia că este nevoie de o intervenţie chirurgicală medicul va programa împreună cu pacientul data eventualei, intervenţii, va explica în ce constă intervenţia şi riscurile acelei intervenţii.
- După efectuarea intervenţiei chirurgicale va urma o perioadă de recuperare postoperatorie, intra spitalicească pe o perioadă specifică fiecărui tip de operaţie în parte, urmată de o perioadă de recuperare după externare care să refacă individului funcţionalitatea pierdută sau diminuată înainte de intervenţie - la recomandarea chirurgului.
Tratamentul minimal invaziv
- Poate fi sugerat de medic în cazul în care problema nu este destul de gravă pentru a presupune o intervenţie chirurgicală, dar s-ar putea obţine o diminuare a simptomatologiei sau chiar tratarea problemei printr-o astfel de manevră. În acest caz medicul are obligaţia de a vă explica tipicul intervenţiei chirurgicale (în ce constă; paşii pe care îi va face), ce problemă rezolvă, care sunt şansele de reuşită, care ar fi celelalte opţiuni cu motive pro şi contra şi care sunt riscurile acestei intervenţii.
O bună colaborare între neurochirurg şi kinetoterapeut este cheia unei bune recuperări ulteriore. Neurochirurgul ar trebui să ofere pacienţilor un set de contraindicaţii de mişcare absolute (pe tot parcursul vieţii de la acel moment în colo) şi relative (valabile o anumită perioadă de vreme, specifice fiecărui tip de intervenţie chirurgicală în parte) precum şi nişte reguli de viaţă ce ar trebui respectate cu stricteţe. Kinetoterapeutul va trebui să ţină seama de aceste reguli şi să respecte o progresivitate rezultată din conduita de viaţă impusă de medic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu