30 mar. 2011

CÂND MĂ DUC LA REUMATOLOG?


Reumatologia este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticarea şi tratarea problemelor degenerative (fără intervenţii chirurgicale) ale sistemului musculo-scheletal şi ţesutului conjunctiv. Cuprinde un număr mare de entităţi clinice, cunoscute sub numele de boli reumatismale, de regulă, cu implicare sistemică.

Reumatologii sunt specialiştii care tratează în primul rând pacienţii cu probleme localizate, date de deteriorarea articulaţiilor, oaselor, muşchilor, tendoanelor, fasciilor, discurilor intervertebrale dar şi persoanelor cu unele boli cu expresie sistemică (artroze degenerative date de vârstă, lupus, spondilite, alte boli autoimune ale ţesutului conjunctiv cu manifestări osteo-articulare, etc.).

La reumatolog ajungeţi dacă aveţi o problemă degenerativă care trebuie ţinută sub observaţie şi tratată pe termen îndelungat. El trebuie să vă monitorizeze evoluţia pe termen lung şi să vă ghideze atât asupra tratamentului simptomatic imediat cât şi asupra tratamentului cauzal, pe termen mediu şi lung.

La medicul reumatolog ar fi cel mai bine să ajungeţi după un consult al medicului de familie.

Medicul reumatolog se ocupă cu diagnosticarea, evaluarea, luarea în evidenţă şi tratarea problemelor de natură reumatologică. Durerile de coloană, sunt, în marea lor majoritate probleme degenerative (acute sau cronice). Medicul reumatolog va face diferenţa daca problema pt. care v-aţi prezentat este de natura reumatismală sau nu, caz în care vă va trimite specialistului care ar putea elucida cauza durerii.


Diagnosticarea
Ø       Se face pe baza unei discuţii cu pacientul, teste şi măsurători (dacă este cazul)
Ø       Pentru elucidare este nevoie uneori de alte teste sau investigaţii paramedicale – RX,RMN, osteodensitometrie, spirometrie, examene de laborator, etc.
Ø       În funcţie de stadiul de evoluţie al problemei şi de rezultatul testelor anterioare este nevoie de completarea informaţiilor cu examene la alţi medici specialişti;
Tratamentul
Ø       Dacă în urma investigaţiilor realizate diagnosticul este de certitudine, medicul reumatolog va indica schema de tratament cea mai adecvată putând include, după caz, tratament medicamentos, trimitere către un medic de recuperare – pt. tratamentul de fizioterapie, trimitere către kinetoterapie;

Pentru problemele cronice este necesar menţinerea legăturii pacient – medic pentru a putea evalua rezultatul tratamentului, evoluţia afecţiunilor, modificarea tratamentelor viitoare în funcţie de rezultatele anterioare la diferite feluri de terapii, etc.

Un comentariu:

Cititi deasemeni si